15.10.11

Φτιάχνω αρωματικό σπιτικό τυρί από γιαούρτι

Αρωματικό σπιτικό τυρί από γιαούρτι


ΥΛΙΚΑ για 2 γυάλινα βάζα των 370μλ
  • 1 κιλό γιαούρτι από τσανάκα (στο πήλινο)
  • 2.5 κουτ. γλυκού αλάτι
  • περίπου 300μλ ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας αρωματικά: δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι κλπ. φρέσκα ή ξερά όλα ή σε συνδυασμό
  • βαμβακερή γάζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Η επιλογή του γιαουρτιού είναι πολύ σημαντική. Επιλέξτε ένα γιαούρτι της αρεσκείας σας σε πήλινο, που να μην είναι πολύ ξινό. Αφαιρέστε την πέτσα και χρησιμοποιήστε το στη συνταγή. Μην βάλετε στραγγιστό, γιατί το νόημα είναι να το στραγγίξετε μόνοι σας!
  2. Αποστειρώστε ένα μεγάλο κομμάτι γάζας βάζοντάς την σε βραστό νερό για μερικά λεπτά. Στραγγίστε τη καλά και τοποθετήστε τη πάνω σε ένα πιάτο ανοιχτή.
  3. Ανακατέψτε το γιαούρτι με το αλάτι και βάλτε το στο κέντρο της γάζας. Μαζέψτε τις άκρες και δέστε τη καλά στην κορυφή με σπάγκο.
  4. Βάλτε τη γεμάτη γάζα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το να στραγγίξει καλά για 2-3 μέρες. Όταν σταματήσει να βγάζει νερά το σπιτικό τυρί σα είναι έτοιμο για συσκευασία. Πλύνετε καλά δύο βάζα και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο (150 C) για 15 λεπτά.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι του γλυκού και πάρτε κουταλιές από το μίγμα. φτιάξτε μπαλάκια μικρά (αν βρέξετε τα χέρια σας θα είναι πιο εύκολο).
  6. Βάλτε τις τυρομπαλίτσες μέσα στα βάζα ρίχνοντας σε κάθε επίπεδο μερικά από τα αρωματικά. Γεμίστε με λάδι και βάλτε τα στο ψυγείο.
  7. Διατηρούνται στο ψυγείο γα 2-3 εβδομάδες.
  8. Σερβίρετε πάνω σε καλό ψωμί με ελιές ή/και ντομάτες (φρέσκιες ή λιαστές) και απολαύστε έναν ελαφρότατο και υγιεινό μεζέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.