15.10.11

Φτιάχνω σπιτικό γιαούρτι

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έχετε πάντα στο σπίτι, μια από τις πιο υγιεινές τροφές στην ποσότητα που θέλετε.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • μισό κεσεδάκι πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι για πυτιά (περίπου 2 γεμάτες κ.σ.)

Πως το κάνουμε:

  1. Βράζετε όλο το γάλα ώσπου να φουσκώσει εκτός από περίπου 1 κ.σ. που το κρατάτε χωριστά
  2. Σε ένα μπωλάκι, ανακατεύετε καλά την πυτιά του γιαούρτιού μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη υδαρή μάζα, χωρίς σβωλάκια. Προσθέτετε το κρύο γάλα που κρατήσατε (περίπου μια κ.σ.) και ανακατεύεται μέχρι το μείγμα γίνει ομοιόμορφο.
  3. Όταν το γάλα κρυώσει και φτάσει σε θερμοκρασία 38-42 βαθμούς Κελσίου με μια κουτάλα σούπας, ρίχνεται σιγά σιγά γάλα στο μείγμα της πυτιάς, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αποκτήσει και η πυτιά σας την ίδια θερμοκρασία με το γάλα.
  4. Ρίχνετε την πυτιά στο γάλα και ανακατεύετε καλά.
  5. Βάζετε σε σκεύος της αρεσκείας σας το οποίο τυλίγετε με μια κουβέρτα και το αφήνετε μέχρι να πήξει. ΠΡΟΣΟΧΗ: από εδώ και στο εξής το γιαούρτι δεν πρέπει να κουνηθεί ΚΑΘΟΛΟΥ, γιατί δεν πρόκειται να πήξει.
  6. Αφού πήξει, βάζετε το γιαούρτι στο ψυγείο και σερβίρετε όταν κρυώσει κάπως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή γιαουρτιού το γάλα της αρεσκείας σας. Γίνεται και με πλήρες γάλα αλλά και με ελαφρύ επίσης έχω δοκιμάσει και με γάλα μακράς διαρκείας και το γιαούρτι πήζει κανονικά. Αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, προτιμήστε αυτό, αρκεί να το βράσετε πάρα πολύ καλά αφού δεν είναι παστεριωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε γάλα του εμπορίου, δεν θα σχηματιστεί πέτσα στο γιαούρτι σας λόγω του ότι είναι ομογενοποιημένο.
Μπορείτε αντί για πρόβειο να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό γιαούρτι για πυτιά, αλλά είναι πιο νερουλό.
Ένα κόλπο για να διαπιστώσετε αν το γάλα έχει την σωστή θερμοκρασία (εφόσον δεν έχετε θερμόμετρο) είναι να δοκιμάζετε με το μικρό σας δαχτυλάκι. η θερμοκρασία είναι σωστή αν μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το δέκα πριν νιώσετε ότι καίγεται το δάχτυλό σας. Αν το γάλα κρυώσει λίγο παραπάνω, απλά μπορείτε να το ξαναζεστάνετε. Αν περάσετε τα όρια της θερμοκρασίας προς τα κάτω, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει γιατί δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμομύκητες αν είναι πιο ζεστό θα καταστραφούν από την υπερβολική θερμοκρασία.
Καλύτερα είναι να διατηρείτε το γιαούρτι σε ένα γυάλινο τάπερ με καπάκι, έτσι είσαστε σίγουροι πως διατηρείται πάντα καθαρό και δεν απορροφά μυρωδιές από το ψυγείο. Στην περίπτωση που βάζετε το γιαούρτι σε ένα σκεύος, μόλις το κόψετε αυτό βγάζει σιγά σιγά το τυρόγαλό του. Αφαιρώντας το, έχετε πιο στραγγιστό γιαούρτι, που σερβίρεται καλύτερα με μέλι και φρούτα.
Μπορείτε να μοιράσετε το γάλα σε ατομικά μικρά σκεύη (π.χ. κούπες ή μπωλάκια) και να προσθέσετε εκεί από λίγη πυτιά για μεγαλύτερη ευκολία στο σερβίρισμα. Με αυτόν τον τρόπο, είσαστε σίγουροι πως καταναλώνετε το γιαούρτι με το τυρόγαλό του που είναι το πιο πλούσιο σε συστατικά.
Ένα άλλο κόλπο για να είστε σίγουροι πως το γιαούρτι σας πήζει σε ζεστό περιβάλλον, είναι να το βάζετε σε μια ισοθερμική τσάντα (αυτές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ για να διατηρούνται δροσερά τα τρόφιμα) και να το τυλίγετε μαζί με αυτήν σε μια κουβέρτα.
Για την επόμενη σοδειά γιαουρτιού, κρατάτε σε ένα μπωλάκι 2 κ.σ. από το γιαούρτι που φτιάξατε.
Η πυτιά (αλλά και το γιαούρτι) διατηρείται αρκετόν καιρό στο ψυγείο, αλλά όσο περισσότερο μένει, τόσο περισσότερο ξυνίζει στη γεύση.

Πηγή: Σπιτικό γιαούρτι http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiko-giaourti.html#ixzz1aqxDYT15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.