15.10.11

Φτιάχνω τυρί

Φτιάχνω τυρί

Για περίπου 1/2 κιλό τυρί
ΥΛΙΚΑ


* 2 1/2 λίτρα γάλα ολόπαχο (κατά προτίμηση μείγμα πρόβειο και κατσικίσιο)
* 1/3 φλιτζ. μείγμα φρέσκο χυμό λεμόνι και λευκό ξίδι
* 1 κ. σ. αλάτι (ή κατά βούληση)
* 3/4 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώστε με καθαρό τουλπάνι ένα τρυπητό και τοποθετήστε το πάνω από γαβάθα. Αν χρησιμοποιείτε φρεσκοαρμεγμένο γάλα, βράστε το σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, ανακατώνοντας συχνά. Προσοχή, πιάνει από κάτω πολύ εύκολα! Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 70-80° C. Προσθέστε στο γάλα το μείγμα λεμόνι-ξίδι, το αλάτι και την κρέμα και βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατώνοντας συχνά. Μόλις το γάλα αρχίσει να χωρίζει, δημιουργώντας κόκκους σε μέγεθος φακής, σταματήστε να ανακατώνετε, δυναμώστε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο κι εξακολουθήστε να ζεσταίνετε, ώσπου το μείγμα να φτάσει τους 92-93° C στο κέντρο της κατσαρόλας. Τώρα τα πηγμένα κομμάτια θα έχουν μεγάλο μέγεθος και θα είναι κρεμώδη. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το φρέσκο τυρί να μείνει 6-10 λεπτά χωρίς να ανακατώνετε.
Δοκιμάστε με τρυπητή κουτάλα. Το υγρό γύρω από τα πηγμένα κομμάτια θα είναι σχεδόν διάφανο. Κατεβάστε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μην ανακατώσετε. Με το τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε τα πηγμένα κομμάτια στο τρυπητό με το τουλπάνι για να στραγγίσουν. Αφήστε το τυρί να στραγγίσει 15 λεπτά και μετά, αν έχετε φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα, μεταφέρετε το τυρί σε ανοξείδωτη φόρμα τυριού ή σε καλαθάκι, για να πάρει η μυζήθρα σχήμα. Το φρέσκο τυρί διατηρείται 1-2 μέρες στο ψυγείο. Καταναλώστε το γρήγορα ή αλατίστε το καλά απ' έξω και αφήστε το να σκληρύνει, για να το χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά και πίτες και ως γευστικό συμπλήρωμα σε σαλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.