22.10.11

Σπιτικό τοματοπελτέ


Πλένουμε πολύκαλά τις ντομάτες και
τις κάνουμε μπάνιο με ξύδι. Στη συνέχεια
τις βάζουμε στο μλέντερ να λιώσουν
Έπειτα βάλτε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα,
προσθέστε αρκετό αλάτι και αφήστε τις να βράσουν για αρκετή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να συμπυκνωθεί. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα κλωνάρι βασιλικό να βράσει μαζί με τις ντομάτες, (ιδανική σάλτσα για πίτσες και μακαρονάδες).
Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα πλένοντάς τα με ζεστό  νερό και έχοντάς τα τοποθετήσει σε προθερμασμένο φούρνο για 15’. Μετά τα γεμίζουμε με τη σάλτσα μας, αλλά αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο στο πάνω μέρος του βάζου ώστε να τοποθετήσοθμε ελαιόλαδο και κλεινουμε το καπάκι αμέσως το καπάκι. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν, γυρίστε τα και βάλτε τα στο ντουλάπι μέχρι να τα χρειαστείτε. Έχουν κλείσει πλέον αεροστεγώς και θα κρατήσουν για όλο το χειμώνα. Όταν ανοίξετε ένα βάζο, μετά πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο. Μπορει να διατηρηθεί εκεί μέχρι και ένα μήνα, αρκεί κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε να καλύπτετε τη σάλτσα με λάδι.
 
Λίγα μυστικά ακόμα
Αγοράστε μεγάλη ποσότητα ντομάτες β’ κλάσης (εξηγήστε στν οποροπώλη ότι τις προορίζετε για πελτέ). Θα σας έρθουν πιο φτηνά και θα φτιάξετε μεγάλη ποσότητα που θα σας κρατήσει όλο το χειμώνα.
Ο πελτές που βγαίνει δεν είναι τόσο συμπυκνωμένος όσο ο βιομηχανοποιημένος. Για μια κατσαρόλα φασολάκια, έβαλα 4 κ.σ. σάλτσα. Παλαιότερα άπλωνα το πελτέ σε ταψί και το τοποθετούσαν στον ήλιο ώστε να φύγουν τα υγρά του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.